Tunga dagar och tunga tankar

Vissa dagar är jobbigare än andra och vissa dagar tvivlar vi mer på oss själva än annars. När vi tvivlat på oss själva under lång tid, kan det vara svårt att komma på rätt köl. Jag rekommenderar ju oftast självkärleksmeditationer, motion och en ren kost för att må bättre, men vad gör vi när dessa saker inte hjälper?

Under en stor del av mitt liv har jag kämpat med frågor kring min egen värdighet. Jag har alltid tyckt att andra människor och djur varit ovärdeliga – men att just jag inte dög som jag var, utan att mitt eget värde låg i pengar, utbildning, jobb och utseende.

Sedan jag var liten har jag undrat varför vi kan sätta ett pris på ett djur och sälja barn, men samtidigt säga att “människan är ovärderlig”. Jag undrade hur mycket jag skulle vara värd, om jag skulle bli såld någonstans. Inte mycket, har jag tänkt, eftersom jag aldrig tyckt att jag haft någon kropp värd att visa upp.

Mitt sökande efter min värdighet har gjort att jag läst fem olika utbildningar på högskolor och universitet vilket gjort att jag har ungefär 400 högskolepoäng, men jag har aldrig känt mig mer värefull iallafall (och ingen annan än jag själv har heller någonsin brytt sig om hur många högskolepoäng jag haft eller inte haft…). Mellan att jag var 20-35 år så arbetade jag på olika sätt inom bolag där jag en vanlig arbetsdag började kl. 07.00 och slutade kl. 23 eller 02-03.00 (även helger…). Jag trodde att det var normalt, det var ju det enda jag var van vid. Och jag kände mig viktig i mina högklackade skor, svarta pennkjol och portfölj och tyckte att jag gjorde viktiga saker eftersom jag hanterade viktiga papper och pengar. Men så kom en dag då kroppen började säga ifrån och det blev tydligare och tydligare signaler.

När jag träffade min tvillingflamma kraschade alla mina föreställningar om allting och jag kände att jag inte kunde fortsätta arbeta som jag gjort. Faktum är att jag knappt kunde jobba alls under ungefär ett år efter att jag träffat honom – eftersom det känslomässiga arbetet som sattes igång var så ansträngande. Jag blev tvungen att börja ta mycket mer hänsyn till min kropp, min rytm med sömn och mat, min andlighet och min andliga utveckling och jag vet att många av er som berättat om dessa starka själsliga möten, också upplever en enorm trötthet och väldigt mycket slitsamt känslomässigt arbete under många år. Men räddningen för mig blev att jag under många år velat arbeta med tarot och andlig vägledning, men bara gjort det mot vänner. Jag tyckte inte heller att min vägledning var något som var värdigt att ta betalt för… Så på den vägen kom det sig att jag numera hjälper till här på Tarotguiderna :-).

Så, det har allt som allt tagit ungefär 38 år för mig (jag vet!!!) att inse att mitt värde som den varelse jag är, inte är kopplat till pengar, jobb, högskolepoäng eller hur mitt hår ser ut. Vi har ju alla lika stort värde bara av att vara dem vi är!

Men jag tror att många av oss tänker att vi inte är värda det vi vill ha och att många av oss känner oss annorlunda och “fel” hur vi än gör. Kanske finns det inget enkelt botemedel mot känslor av ovärdighet. För oss som har dessa tankar, så rekommenderar jag som vanligt självkärleksmeditationer eller meditation i allmänhet, motion och en ren kost – men även peppande videos som exempelvis det här lilla klippet med Ellen Degeneres fru Portia De Rossi, och så klippte jag in några kloka ord från Oprah :-D. Portia ger sin syn på hur vi kan vända våra känlsor kring att vara annorlunda till någon positivt och Oprah pratar om hur våra tankar skapar vår verklighet. Längst ned har jag också klippt in en video med Marisa Peer, där hon förklarar varför negativa tankar är en lyx som vi inte har råd med… 😉

Vi är alla värdiga allt gott, även de dagar vi inte känner så! Kramar på er! /Liv

 

Kram, kram/Liv