Varför självkärlek?

I nästan varje samtal så rekommenderar jag självkärleksmeditationer. Men varför? I detta inlägg tänkte jag diskutera fördelarna med att vi tycker om oss själva mer. Välkomna!

När du tycker om dig själv och tar hand om dig själv, så kommer du att märka att saker och ting förändras runt omkring dig till det bättre. Men att vi utövar självkärlek för oss själva påverkar även andra i stor utsträckning. Varje gång vi interagerar med en annan människa sänder vi energi till den personen och energiöverföring sker hela tiden mellan människor, även mellan främlingar. Har du någon gång känt dig på bra humör och passerat eller ställt dig bredvid en främmande person, bara för att en stund senare känna dig obegripligt arg eller ledsen? Om skiftningen i humöret inte känns som att det kommer från dig, är det troligt att du plockat upp måendet av den andre personen och att denne därför mår bättre och du mår sämre.

När vi utövar självkärlek så blir vi mer immuna mot människors projektioner på oss – och vi kan välja om vi vill ta in andras mående eller inte. När vi arbetar med någon slags självkärleksövning varje dag, projicerar vi efter en tid inte heller ut negativ energi på andra. I själsliga relationer så sker projektioner nästan hela tiden. Om vi känner desperation, ilska och/eller rädsla när vi tänker på den andre, så kommer den andre att agera mot oss på olika negativa sätt, såsom att dra sig undan, inte vilja prata med oss etc.

Om vi känner ilska mot den endre eller negativa känslor mot oss själva, såsom självförakt eller självhat, kommer vår själsfrände etc att känna så inför sig själv. Ilska eller desperation är speciellt låga energier som får själsliga par att må väldigt dåligt av varandras energi, oavsett om de har kontakt eller ej – och desto mer negativitet vi känner mot den andre eller oss själva, desto mer drar den andre sig undan.

Om vi istället tänker på den andre med vänlighet (och helst även villkorslös kärlek), kan denne börja slappna av och öppna upp för kommunikation. När vi känner självkärlek inför oss själva, projicerar vi ut det mot andra människor och våra själsfränder eller andra typer av själsliga partners eller vänner speglar detta – och mår i sin tur bättre – och vill ofta plötsligt ha mer kontakt. För att vända en dålig situation måste vi även arbeta med våra tankar, så att vi inte blockerar en förbättring av relationen med att vi ändå har begränsande tankar om den andre som löper på i bakgrunden i vår hjärna.

När det gäller såväl själsfränder som tvillingflammor så är det min övertygelse att relationen och personerna i den, vänner eller kärlekspar, drivs till att mer eller mindre tvinga varandra till självkärleksarbete. Om vi vejar och inte VILL arbeta med vår egen självkärlek, kommer den andre att undvika oss tills dess att vi börjat arbeta med oss själva.

Av vad jag sett så gör den personen som är mest stabil så, tills den som behöver arbeta mer med självkärlek har balanserat upp sig själv. Detta kan vi använda som en termometer – om din själsfrände eller tvillingflamma inte vill ha kontakt med dig, så kan du vara säker på att du behöver arbeta mer med dig själv. Det spelar inte heller någon roll hur mycket vi försöker med ord att övertyga den andre om att vi borde ha kontakt ändå – din själsliga partner kommer att undvika dig tills dess att du inte är beroende av att han eller hon beter sig mot dig på ett speciellt sätt och tills dess att du är självförsörjande i självkärlek.

Själsliga partners stöter ofta till varandra som biljardkulor när de först träffas – och båda eller den ene slungas in i ett själsligt arbete. Om endast den ene gör det själsliga arbetet måste vi vara väldigt noga med att inte projicera ilska etc på den andre, och vi kan heller inte kräva att den andre ska göra sitt inre arbete. Själsliga par eller vänner gör inget inre arbete åt varandra, ingen kan laga dig, du måste göra det själv oberoende av vad den andra gör.

Självkärlek kan läka alla problem, menar författaren Louise Hay, som skriver: När du börjar älska dig själv mer så förändras också livet till det bättre. Du mår bättre. Du får de jobb du vill ha. Du kommer ha de pengar du behöver. Relationerna blir bättre, eller så lämnar man gamla bakom sig och hittar nya. Varje andlig föreläsare som jag lyssnat till har tryckt på vikten av att ha en daglig rutin för självkärlek.

Personligen anser jag att 5-10 minuters meditation på morgonen och 5-10 minuter på kvällen gör stor skillnad – och meditationen kan då innehålla ett mantra eller att vi säger exempelvis: “jag duger” och upprepar detta under hela meditationen. “Jag duger” är en till synes väldigt enkel liten mening, men den kan göra en enorm skillnad.

Under meditationen kan vi utveckla vårt mantra eller vår lilla mening till exempelvis: “Jag duger. Jag duger precis som jag är just nu. Jag är min egen bästa vän och jag stöttar mig själv” eller “Jag duger, Jag accepterar mig själv. Jag stöttar min själv. Min kropp är en tillgång. Alla celler i min kropp gör så gott de kan. Jag gör så gott jag kan i varje situation. Jag väljer från och med nu att se på mina situatoner, relationer och min kropp med kärlek”.   

Självkärlek behöver göras till en daglig övning och det tar ofta tid att bryta igenom våra barriärer av motstånd. Många månniskor VILL inte lyssna till självkärleksmeditationer. Varför? Jo, för att våra egon och vår så kallade smärtkropp växer och göds av negativt tänkande. Egot kämpar för sin överlevnad precis som vi gör – och egot behöver oro och smärta för att leva.

Egot tycker inte om att vi mår bättre eller lyckas bättre, eftersom det fruktar att dö om vi inte längre ger egot uppmärksamhet. Våra egon är beroende av negativt tänkande, ilska och sorg över saker som hänt, vad andra gjort mot oss eller som vi gjort mot andra. Men de som på olika sätt övat sig på självkärlek under en tid, märker ett tydligt ”före och efter” i sina liv. Egot älskar ilska, det växer och känner sig betydelsefullt av att hetsa upp sig över nästan vad som helst. Eckhart Tolle diskuterar negativt tänkande här:

I tidigare inlägg har jag bifogat meditationer kring självkärlek (se exempelvis mitt inlägg Självkärlek botar allt), och här kommer några fler. Plugga i hörlurarna och lyssna medan du städar, motionerar eller sover – och märk skillnaden!

Stor kram, Liv

Om du vill ha vägledning av mig, finns jag på Tarotguiderna som vägledare 98#, se min profil här.

Ha en fortsatt fin vecka!